Menu Zavřeno

BORNEO

Borneo nebo také Kalimantan je třetí největší ostrov světa s rozlohou 743 330 km2 a nachází se mezi Indickým oceánem a Tichým oceánem.
Na Borneu se rozkládal většinou deštný prales, jenž patří k nejstarším deštným lesům na světě. Je to domov mnoha druhů živočichů především známých orangutanů. Nejvyšší hora Bornea se jmenuje Gunung Kinabalu a dosahuje nadmořské výšky 4095 m n. m. Politicky je rozdělený na Indonésii, Malajsii a Brunej.

Ve vnitrozemí ostrova žijí domorodí bojovní Dajákové, kteří byli ještě na začátku 20.století obávanými lovci lebek. Na pobřeží žijí muslimští Malajci a také etničtí Číňané, kteří tvoří 29% populace Sarawaku. V rámci vládního programu transmigrace se do indonéské části Bornea přistěhovalo mnoho migrantů z přelidněné Jávy, což vedlo ke konfliktům s Dajáky.

Typickým představitelem místní fauny je slon indický bornejský a nosorožec sumaterský. Mimo již zmíněného orangutana je zde rozšířen kahau nosatý. Žije zde i levhart Diardův a několik vzácných ptačích druhů.

Název Borneo je portugalským zkomolením názvu Brunej.
v Indonésii je ostrov označován výhradně Kalimantan.